Nya vineriet nominerat till årets Träpris

Comment

Nya vineriet nominerat till årets Träpris

Vårt nya vineri är nominerat till Svenska träpriset. Det är en av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturtävlingar som har varit igång sedan 1967. 140 bidrag från början och nu är vi en av 12 finalister.

Sedan 2016 har vi tillsammans med Berglund Arkitekter planerat och designat en modern och funktionell produktionsanläggning, som samtidigt är vacker och passar in i det skånska landskapet. Hösten 2020 satte vi spaden i marken, oktober 2022 flyttade vi in och nu står byggnaden klar att användas för flera generationer av vinmakare framöver.

Comment

Comment

Kullahalvön Blomstrar

Vi har öppet på söndag 10 september kl 12-15

Nu i helgen, 8-10 september, blir det fest i dagarna tre på Kullahalvön!

På lördagenen kommer Kullabergs Vingård stå bakom baren hos Barbaras i Salthallarna. Samt så är vi på scenen kl 16 tillsammans med ingen mindre än Mikael Mölstad för att prata om ”Mat, dryck och svenskt vin förr och idag". 

På söndagen är ni välkomna ut till vår vingård och se hur druvorna hänger fint på stockarna. Vi har öppet vinbaren kl 12-15 där vi serverar provsmakning av tre viner. Kom gärna kl 12, 13 eller 14 så får ni också hänga med en kort runda ut i vingården.

Mer info >>

Comment

Comment

Titti Qvarnström Pop-up på Kullabergs

Tack till alla som kom på Pop-Up med Titti Qvarnström, det blev två fantastiska kvällar  där våra viner matchades mot gastronomi på högsta nivå.

För oss är Titti en stor favorit. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga Michelinkock. De senaste åren har hon blivit en betydande kändis i gastronomivärlden – inte minst genom tv och bland annat Kockarnas Kamp. Titti har tidigare blivit utsedd till Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt blivit hedrad som Årets Skånska Stjärnskott av Skånska Gastronomipriset. Hon har också varit framgångsrik i Årets kock.

Comment

Comment

Lanseringar av passande sommarviner

Nu lanserar vi tre viner som passar perfekt till en sommar med allt från lättare rätter till något gott på grillen. Vinerna går att beställa online på Systembolaget.se och skickas till er närmsta butik runt om i hela landet. Samt så finns de i hyllan på följande butiker: Höganäs, Ängelholm, Berga, Råå, Hansa i Malmö och Båstad.

Josefinelust Brut Zero 2021, art 39602

Vårt mousserande rosévin, friskt och fruktigt med härliga toner av smultron, citrus, röda äpplen och brioche. Passar utmärkt som aperitif i trädgården eller till ostron, matiga sallader, grillade grönsaker och goda ostar.

Vi har använt den traditionella metoden. Förstajäsning i ståltank och andrajäsning på flaska. Vinet har legat på finjästen i 12 månader.

Lyckeri 2022, Art# 39608

Torrt vitt vin, friskt och fruktigt med hög aromatik. Ett bra sommarvin som passar utmärkt till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. 

Lyckeri är ett assemblage av druvorna Souvignier Gris, Donauriesling and Muscaris. Vi har skördat på olika dagar under oktober. När vi skördat så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. 

Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i ett par ekfat. Det är inte för att ge ekkaraktär, men det sätter en extra nyans till vinet.

Langweg 2022 (EU-vin), Art# 39599

Druvorna är odlade i Steiermark, i sydöstra hörnet av Österrike, av vår vän Franz Schuster.  Franz har jobbat med oss ända sedan 2016 och har fortfarande en viktig roll. Väl uppe i Sverige så gör vår vinmakare K Felix G Åhrberg själva vinifieringen, med bland annat jäsning, lagring, batonage och buteljering.

Eftersom vinet är odlat och vinifierat i två olika länder inom Europeiska Unionen så får det betäckningen EU-vin. Förutom detta vin så producerar vi svenskt vin på Kullabergs. Men vi är glada att lansera Langweg, ett riktigt vänskapsvin med Österrike som dessutom smakar gott.

Druvsorten är Souvignier Gris, vilket också är en av våra huvudsorter på Kullabergs. Jäsning är gjord på rostfria ståltankar och därefter lagrat på ekfat.

Vinet är fylligt med en trevlig fruktig karaktär samt underliggande ektoner. Vinet passar utmärkt till sommaren grillkvällar med bland annat fisk och ljust kött. Utanför grillen rekommenderar vi schnitzel.

Comment

Comment

H.M Konungen provar Immelen 2021

Vi gläds åt att kungafamiljen återigen får chansen att prova våra viner i offentliga sammanhang. 

H.M. Konungen firar 50 år på tronen och som en del av firandet besöker kungaparet alla Sveriges län. Den 20 juni är det Skånes tur då kungaparet besöker Malmö. Lunchen kommer intas på Residenset hos landshövding Anneli Hulthén. H.M Konungen ska själv ha önskat att prova den nya Skånska landskapsmåltiden, en trerätters framtagen av kocken Frida Nilsson.

Frida har gjort ett fantastiskt jobb att lyfta fram det skånska och tar vara på traditioner från bondesamhället. Vår Immelen 2021 kommer serveras till förrätten och ska matchas med soppa på sockerbeta. Kan det bli en ny kombo i vinbaren i sommar?

Förrätt:
Soppa på sockerbeta, lagerblad, kryddpeppar och gråärta

Varmrätt:
Äggröra med rökt clarias, syrad grädde och gröna blad

Dessert:
Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie, stekt kavring och älgörtsås. 

Dessutom passar vår äppelcider utmärkt till både varmrätten och desserten. Äppelcider torr till rökt clarias och Äppelcider halvtorr till äppelkakan. Prova gärna hemma, alla tre drycker finns på Systembolaget, sockerbetor kan ni hitta på Mylla.se >>

Förberedelser av förrätten. Soppa på sockerbeta hälls upp på plats. Kocken Frida till höger på bilden.

 

Några av tidigare tillfällen kunnafamiljen har provat våra viner i offentliga sammanhang:’

Galamiddag i Blå Hallen, Stockholms Stadshus, med Kungliga Gastronomiska Akademin. Till huvudrätt serverades Askesäng 2021.

Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel besöker Höganäs Kommun. Till lunch på Saluhallen serverades Immelen 2018 och K 2018.

FN-konference på Stockholmsmässan, till lunch serverades Immelen 2019.

Foto nummer 3 ifrån Stockholm +50: Jessica Gow/TT

Comment

Comment

Lansering Kullabergs Halvtorr Äppelcider

Nu lanserar vi ännu en trevlig produkt på Systembolaget, Äppelcider Halvtorr. Den är uppfriskande med en liten sötma och behaglig syra. Strukturen är balanserad och fruktens naturliga karaktär lyfts fram.

Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har med noggrannhet valt ut äppelsorter som tillsammans har rätt balans mellan sötma, syra och tanniner. Det viktiga är en blandning av olika sorter som tillsammans ger rätt egenskaper och flera nyanser. Då vi själva inte har en större äppelplantering så får vi frukt från Södåkra, som också ligger här ute på Kullahalvön.

Äppelsorter: Rubinola, Ingrid Marie, Sari och Rubinstar

Lansering den 9 juni på Systembolagets exklusiva sortimentet.
Art# 10299

Går att beställa online med leverans till närmsta butik. Samt så kommer den finnas i flera butiker runt om i landet. Just nu uppe i över 70 butiker från söder till norr.

Tidigare i maj lanserade vi en något torrare äppelcider. Den heter Äppelcider Torr och har artikelnummer 10475.

 

Comment