Nu lanserar vi tre viner som passar perfekt till en sommar med allt från lättare rätter till något gott på grillen. Vinerna går att beställa online på Systembolaget.se och skickas till er närmsta butik runt om i hela landet. Samt så finns de i hyllan på följande butiker: Höganäs, Ängelholm, Berga, Råå, Hansa i Malmö och Båstad.

Josefinelust Brut Zero 2021, art 39602

Vårt mousserande rosévin, friskt och fruktigt med härliga toner av smultron, citrus, röda äpplen och brioche. Passar utmärkt som aperitif i trädgården eller till ostron, matiga sallader, grillade grönsaker och goda ostar.

Vi har använt den traditionella metoden. Förstajäsning i ståltank och andrajäsning på flaska. Vinet har legat på finjästen i 12 månader.

Lyckeri 2022, Art# 39608

Torrt vitt vin, friskt och fruktigt med hög aromatik. Ett bra sommarvin som passar utmärkt till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. 

Lyckeri är ett assemblage av druvorna Souvignier Gris, Donauriesling and Muscaris. Vi har skördat på olika dagar under oktober. När vi skördat så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. 

Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i ett par ekfat. Det är inte för att ge ekkaraktär, men det sätter en extra nyans till vinet.

Langweg 2022 (EU-vin), Art# 39599

Druvorna är odlade i Steiermark, i sydöstra hörnet av Österrike, av vår vän Franz Schuster.  Franz har jobbat med oss ända sedan 2016 och har fortfarande en viktig roll. Väl uppe i Sverige så gör vår vinmakare K Felix G Åhrberg själva vinifieringen, med bland annat jäsning, lagring, batonage och buteljering.

Eftersom vinet är odlat och vinifierat i två olika länder inom Europeiska Unionen så får det betäckningen EU-vin. Förutom detta vin så producerar vi svenskt vin på Kullabergs. Men vi är glada att lansera Langweg, ett riktigt vänskapsvin med Österrike som dessutom smakar gott.

Druvsorten är Souvignier Gris, vilket också är en av våra huvudsorter på Kullabergs. Jäsning är gjord på rostfria ståltankar och därefter lagrat på ekfat.

Vinet är fylligt med en trevlig fruktig karaktär samt underliggande ektoner. Vinet passar utmärkt till sommaren grillkvällar med bland annat fisk och ljust kött. Utanför grillen rekommenderar vi schnitzel.

Comment